Sunday, November 27, 2011

Ciri-ciri PEMAKAIAN MUSLIMAH yang BETUL di SISI ISLAM

1. Pakaian itu mestikah menutup aurat .
Rasulullah saw bersabda ; Telah berkata Aisyah r.a " Sesungguhnya, Asma Binti Abu Bakar menemui Nabi saw dengan memakai busana yang nipis , Maka Nabi berpaling dan bersabda " Wahai Asma, sesungguhnya apabila wanita ini telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini, sambil" sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya ". 

2. Pakaian itu tidak terlalu nipis sehingga tampak bayangan tubuh badan dari luar.
" Dua orang ahli neraka yang belum pernah saya lihat adalah : kaum yang memegang pecut bagai ekor lembu digunakan untuk memukul orang (tanpa alasan), orang perempuan yang berpakaian tetapi telanjang bagaikan merayu-rayu melenggok-lenggok membesarkan cemaranya bagaikan punuk unta yang mereng. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium bau syurga, sedangkan bau syurga dapat dicium dari jarak yang sangat jauh". (Riwayat Muslim) 

3. Pakaian itu tidak ketat atau sempit, tetapi longgar atau selesa dipakai. 
Ia menutup bahagian-bahagian bentuk tubuh yang menggiurkan nafsu lelaki.
Dalam sebuah riwayat dari Abdullah Bin Abi Salamah bahawa Umar Bin Khattab r.a menghadiahkan kepada seseorang dengan pakaian nipis buatan Mesir Lama, kemudian berkata, " Jangan dipakaikan kepada isteri-isteri kamu!" lalu seseorang berkata " Ya Amirul Mukminin aku telah memakainya untuk isteriku, kemudian memutarkan badannya tetapi tidak kelihatan auratnya. " selanjutnya Umar berkata, " Memanglah auratnya tidak nampak, tetapi bentuk tubuhnya nampak" 

4. Warna pakaian itu suram atau gelap, seperti warna hitam atau kelabu asap atau perang sehingga tiada bernafsu lelaki melihatnya ( terutamaya pakaian seperti jilbab atau abaya).~ Tidak pakai pakaian yang terang dan menarik mata-mata yang BUKAN MAHRAM untuk melihatnya, 
Menurut Ibnu Kathir didalam tafsirnya pakaian wanita-wanita pada zaman Nabi saw ketika mereka keluar rumah berwarna hitam) 

5. Pakaian itu tidak sekali-kali disemerbakkan dengan bau-bauan yang harum, demikian juga tubuh badan wanita itu, kerana bau-bauan ini ada pengaruhnya atas nafsu kelamin lelaki ajnabi. Perempuan yang memakai bau-bauan ketika keluar rumah sehingga lelaki mencium baunya disifatkan oleh RAsulullah saw sebagai zaniyah yakni pelacur atau penzina. " Wanita apabila memakai wangi-wangian, kemudian melintasi kaum lelaki maka dia itu begini dan begini iaitu pelacur". (Riwayat Abu DAwud dan Tarmizi) 

6. Pakaian itu tidak bertashabbuh dengan pakaian lelaki yakni tiada meniru-niru atau menyerupai pakaian lelaki. 
Telah berkata Ibnu Abbas : " Rasulullah saw telah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita-wanita yang menyerupai lelaki". (Riwayat Bukhari)Pakaian itu TIDAK bertashabbuh dengan pakaian perempuan-perempuan kafir dan musyrik. 

7. Pakaian itu BUKAN libasush-shuhrah, yakni pakaian untuk bermegah-megah, untuk menunjuk-nunjuk atau bergaya.1 comment: